EMBODIMENT COACHING

Leer hoe je zenuwstelsel de fysieke bron is van kracht, vreugde en verbinding.

  • ​Zit je in een veranderingsproces en loop je vast of raak je eigen richting kwijt?
  • Ben je klaar met wikken en wegen en wil je meer van binnenuit je beslissingen nemen?
  • Zit je niet lekker in je vel of dreigt een burn-out?
  • Wil je effectiever leren communiceren?
  • Je meer verbonden voelen met de mensen om je heen?

Een persoonlijk consult Embodiment Coaching kan je verder helpen.

Ontspannen en autonoom leven

Hoe leid ik ontspannen en autonoom mijn leven: de kernvraag van persoonlijk leiderschap.

​Het antwoord is te vinden in je eigen lichaam. Je zenuwstelsel beïnvloedt van moment tot moment je fysieke, emotionele en mentale gezondheid en daarmee de kwaliteit van je persoonlijk leiderschap.

​”Soepel omgaan met veranderingen, plezier hebben en helder denken. Het fysieke fundament van persoonlijk leiderschap ligt in je autonome zenuwstelsel.”

Learn to bear your own storm

Missing link

Een gezond zenuwstelsel beweegt soepel van ontspanning naar activatie en weer terug. Wanneer het niet in zijn optimale staat verkeerd kan het blijven hangen. Oude overlevingspatronen worden actief.

​​Zo vormt het de missing link tussen weten en doen, tussen theorie en praktijk. Al je wilskracht, kennis en weloverwogen besluiten ten spijt, je autonome zenuwstelsel is de baas in huis.

Veerkracht, vertrouwen en een ontspannen omgang met mensen om je heen – alles heeft zijn fysieke grondslag in je lichaam. En jij kan leren jezelf hierin te begeleiden.

Vijftien jaar studie en onderzoek op het gebied van persoonlijk leiderschap en lichaamswerk komen samen in wat ik BodyMind Intelligence en Natural Empowerment heb genoemd.

  • ​Gaat verandering je minder goed af?
  • Vind je het moeilijk om ontspannen je werk te doen?
  • Kun je overweldigd raken door emoties van jezelf of een ander?
  • Is samenwerken of het ontmoeten van nieuwe mensen een uitdaging voor je?
  • Ervaar je jezelf als prikkelgevoelig?

​”De sleutel ligt in je lichaam. In het leren navigeren tussen momenten van verbinden en momenten van verdedigen. Anders gezegd: in het leren navigeren tussen de verschillende staten van je autonome zenuwstelsel.”

​BodyMind Intelligence

Hoe doe je dat? Leer werken met wat ik BodyMind Intelligence heb genoemd: de kracht van een gezond zenuwstelsel als basis voor een autonoom, creatief en ontspannen leven.

​Je gevoelens, gedachten en impulsen hebben een sterke fysieke component. Door inzicht te krijgen in de neurobiologische verbinding tussen je lichaam en je brein, leer je van moment tot moment je eigen staat van welbevinden en verbinding te verzorgen. Autonomie in de praktijk.

Bottom-up & Top-down

Met BodyMind Intelligence combineer je een bottom-up benadering met top-down inzicht: subtiel lichaamswerk gecombineerd met het doorzien van triggers die je fysieke systeem uit zijn gezonde window of tolerance halen.

Learn to surf the waves of your nerve system

Window of Tolerance

Wanneer je autonome zenuwstelsel zich in zijn natuurlijk dynamisch evenwicht bevindt, zit jij in je window of tolerance.

​Je bent kalm en gegrond, pakt uitdagingen effectief aan. Of laat deze zichzelf oplossen wanneer dat beter is. Je weet hoe je eenvoudig
day-to-day spanning kan releasen. Je bent authentiek, betrokken, sociaal flexibel, speels en creatief. Je denkt helder, bent ontspannen alert en hebt een optimaal leervermogen. Innerlijk ervaar je vertrouwen, autonomie en tevreden welzijn. Je bent caretaker van je eigen emoties.

Ook je fysieke gezondheid is in je window of tolerance op zijn best: je immuunsysteem, natuurlijke slaapritme, weefsels en cellen krijgen wat ze nodig hebben.

Veilig of onveilig

​Je autonome zenuwstelsel is bedoeld als een fluïde systeem van verbinding en verdediging. Vanuit zijn evolutie scant het voortdurend zijn omgeving op veilig of onveilig. Het weet van moment tot moment of de window of tolerance van de ander actief is en daarmee veilig. En andersom.

Wanneer het biologische sein op onveilig gaat, reageert het autonome zenuwstelsel direct met verdediging. Deze geactiveerde verdedigingsmodus wordt op zijn beurt weer haarfijn door het zenuwstelsel van de ander opgepikt.

Een onbewuste cyclus van onveiligheid is opgestart en wordt niet vanzelf doorbroken. Jij en de ander raken gevangen in een persoonlijk en elkaar versterkend vecht-, vlucht- of vriespatroon.

De baas in huis

Een stevige window of tolerance ervaart genoeg veiligheid in zichzelf om ook in een bedreigende omgeving stabiel te blijven. Dit heeft alles te maken met een veerkrachtig autonoom zenuwstelsel.

​Wanneer te sterk of te lang getriggerd, beweegt je autonome zenuwstelsel zich uit de window of tolerance naar zijn verdedigingsmodus en kan daarin blijven steken. Dit gebeurt vaker dan we denken. Soms weet je niet meer beter en is het je normale staat van zijn geworden. Dit gaat ten koste van de kwaliteiten en gezondheid die vanzelf actief zijn in je window of tolerance.

Wilskracht of een mentaal besluit om jezelf hier weer uit te halen helpen niet. Wil en intentie zijn mentale kwaliteiten en werken niet op het niveau van het autonome zenuwstelsel. Je neurobiologie is de baas in huis! Daarmee vormt het de missing link tussen weten, willen en toepassen. Het is de grondslag voor wat ik Natural Empowerment heb genoemd.

Oude survivalenergie

De kern van Natural Empowerment ligt in het verruimen van de capaciteit en daarmee de veerkracht van je autonome zenuwstelsel. Dit van nature intelligente systeem kan, vaak als gevolg van oude survivalenergie, niet meer optimaal zijn werk doen. Ieder lichaam heeft dit.

Hoe dit komt? Ooit werd je autonome zenuwstelsel getriggerd door een overweldigende emotie of door een voor jou intens voorval. De bijbehorende gezonde verdedigingsreactie kon, om wat voor reden dan ook, niet worden uitgevoerd. De geactiveerde energie bleef in je systeem achter. Dit zorgde voor een eerste basisspanning en een biologische gevoeligheid voor ogenschijnlijk soortgelijke ervaringen. Het werd de fysieke grondslag voor je overlevingsstrategieën. Dit gebeurde (en gebeurt) buiten je bewuste wil om.

Nurture your nature

Toch hoef je je hier niet bij neer te leggen. Je kunt leren je autonome zenuwstelsel van moment tot moment te reguleren. Waar nodig die van een ander. Beetje bij beetje laat je oude survivalenergie los. Je hele systeem ontspant van binnenuit en nieuwe neurale verbindingen worden aangelegd. Dit komt direct ten goede aan je fysieke, emotionele en mentale gezondheid.

​Je biologische systeem kan weer gaan doen waar ze van nature voor is bedoeld: verbinden vanuit gezond zelfcontact.​