JAARTRAJECT AUTONOOM LEIDERSCHAP II
De inhoud van de verdiepingscursus wordt ieder jaar op maat ontwikkeld. Binnen het hoofdthema werk je met aspecten van je autonome zenuwstelsel gericht op het verstevigen van je autonome leiderschap.
Een impressie
Iedere editie van de verdiepingscursus wordt specifiek ontwikkeld voor de deelnemers die doorstromen vanuit de basiscursus. Geen verdiepingscursus is dus hetzelfde.
Hieronder vind je een impressie van voorgaande edities.
Weten hoe te spelen
is de gelukkigste gave
die er is
Ralph Waldo Emerson
Hoe doe ik God? De neurofysiologie van Persoonlijk Leiderschap en Spiritualiteit
Hoe doe ik God? Hoe leef ik de hemel op aarde? Het antwoord is dichterbij dan we denken. Ze is te vinden in ons eigen autonome zenuwstelsel.
Spirituele teksten stellen in wezen de volgende vraag: ‘Hoe leid ik ontspannen, gevoelvol en autonoom mijn eigen leven in verbinding met de wereld?’ Dit is een praktische vertaling van de vraag ‘hoe doe ik God’. In de kern gaat spiritualiteit over stilte, ontspanning en vrede ervaren in jezelf. Over het rustig volgen van je eigen kompas in contact met de mensen om je heen.
Hoe doe je dit? Hoe maak je jezelf dit eigen? Op een manier dat het beklijft in de weerbarstige praktijk? Het antwoord ligt in je autonome zenuwstelsel. Woorden als stilte, ontspanning en vrede, vreugde, betrokkenheid en innerlijke harmonie hebben hun fysieke grondslag in je lichaam. En jij kan jezelf hierin reguleren.
Deze verdiepingscursus geeft nader inzicht in de dynamiek van je autonome zenuwstelsel. Je verdiept je FeltSense en leert hoe je vastgezette overlevingsenergie op verantwoorde wijze vrijmaakt, zodat deze weer bijdraagt aan je autonomie, levensvreugde en ontspanning.
Homo Ludens – de spelende mens
Speels omgaan met de dingen is de kracht van onschuld, een aangeboren geschenk dat we in ons biologisch systeem meedragen. Tegelijkertijd vraagt het -stelt Emerson- blijkbaar een vorm van ‘weten hoe’. Dit is geen cognitief kennen maar een fysiek, autonoom weten.
Een speelse benadering van het leven zit verankerd in onze biologie, het is een bodybased kwaliteit. Inzicht in je autonome zenuwstelsel leert dat deze kwaliteit ondergesneeuwd kan raken of zich niet ten volle heeft kunnen ontwikkelen. Spelen wordt al snel moeten, een spontaan idee raakt -voor je het weet- verloren in je verdedigingsmechanismen. In onze neurobiologie is spelen een signaal van een gezond systeem.
Tijdens deze verdiepingscursus kijken we naar twee speelpatronen die een boost geven aan ons autonome welzijn:
- Spelen waar actieve sociale interactie bij betrokken is. Denk aan spelen met afstemming en andere dagelijkse interactie waarbij jij en de ander speels interacteren en ieders Window of Tolerance actief is.
- Speels leven in en met jezelf. Dit gaat over onbevangen omgaan met doelen die je jezelf hebt gesteld, vrij experimenteren met waar jij als mens toe in staat bent, benieuwd zijn naar wie jij bent in wisselende en uitdagende omstandigheden en het koesteren van je onschuld en onbevangenheid in je leven van alledag.
Je chillzone is voorwaarde voor het leven van je spiritualiteit
Voor wie?
- Je hebt de cursus Persoonlijk Leiderschap en het Autonome Zenuwstelsel I gevolgd.
- Je spreekt de basistaal van je autonome zenuwstelsel en wil de finesses ervan leren kennen.
- Je wilt ontdekken hoe spiritualiteit zijn grondslag vindt in je eigen zenuwstelsel en wat dit in de praktijk betekent.
- Je wilt vanuit je zenuwstelsel met een speelse, onbevangen houding je leven leiden.
De Jaartraining
Hoe werkt het?
Er zijn tien lesbijeenkomsten. Deze vinden plaats op een donderdag of vrijdag.
De lessen bieden een combinatie van theorie en oefeningen die je helpen van moment tot moment je autonome zenuwstelsel te volgen en te reguleren.
Thuisopdrachten zorgen er voor dat je de nieuwe kennis en inzichten in je dagelijkse praktijk integreert.
Je kiest een persoonlijk jaarproject waaraan je gedurende het cursusjaar vormgeeft. Dit biedt oefenmateriaal waarin je de opgedane kennis en inzichten kunt toepassen. Hierin word je persoonlijk begeleid.
Je wordt lid van een appgroep waarin je ervaringen, inzichten en vragen kunt delen met je medecursisten.
Locatie
Arnhem / Nijmegen
Intakegesprek
Een intakegesprek maakt onderdeel uit van je inschrijving. Dit gesprek vindt plaats via Zoom.
Aantal deelnemers
Maximaal zeven
Investering
€ 2.250,= (voor ondernemers ex Btw)