INSPIRATIE

Persoonlijk Leiderschap | Natural Empowerment | BodyMind Intelligence

Leer hoe je zenuwstelsel de fysieke bron is van kracht, vreugde en verbinding.

Blog

Controletijger

“Hoe ga je het aanpakken? Heb je eraan gedacht om…? Weet je zeker dat…?”

Zinnen die mij in een vroeg stadium van mijn leven als manager voor in de mond lagen. Het antwoord was steevast een zucht, een frons of een norse blik. Mijn medewerkers wisten hun ongenoegen met moeite te verbergen achter een korte knik of een afgemeten antwoord. Ik was hét voorbeeld van een micro-manager. Of dit effectief was? Verre van. Vermoeiend? Zeker weten. Voor mij en voor de mensen om mij heen.

Authentiek zijn – hoe doe je dat?

“Hoe authentiek vind jij zelf dat je bent?” Hij leunt wat voorover en kijkt me doordringend aan om zijn vraag kracht bij te zetten.

In mijn buik trekken spieren samen. Mijn adem stokt, mijn nek wordt strak, mijn ruggengraat deinst een stukje achteruit. Mijn autonome zenuwstelsel is getriggerd.

Ik kijk even naar buiten en neem een adempauze om te registreren welke verdediging nu wordt ingezet. En jawel: mijn verbale strijder en inquisiteur zijn er als de kippen bij:

“Hm… en wát bedoel je nu precies met authentiek?”

Autonoom Leiderschap (2)

“Het gaat goed met me!” Opgewekt vertelt ze hoe ze sinds afgelopen cursusjaar kleine en grote stappen heeft gezet in het maken van autonome keuzes. Haar stem klinkt licht en helder. Het scherpe randje wat er eerder doorheen klonk, heeft plaatsgemaakt voor een warm timbre en levendige melodie. Ademloze snelheid en over elkaar tuimelende woorden hebben ruimte gemaakt voor adem en rust.

Mijn fysieke systeem reageert direct.

Spelen, leren en verbinden: welkom in je Window of Tolerance!

Music your system

Heb jij lijstjes op Spotify met muziek waar je vrolijk van wordt of juist weer rustig? Dan ben je bezig met het reguleren van je autonome zenuwstelsel.

Muziek zet niet alleen onze spieren in beweging maar ook ons brein: het prikkelt de delen van je brein die emoties verwerken. Via je hormoonspiegel heeft deze prikkeling weer effect op je autonome zenuwstelsel.

Wil je meer weten over wat muziek kan doen voor jouw autonome zenuwstelsel?

InspiratieTafel

“Ik droom van een tafel waaraan heldere, bevlogen mensen in dialoog zijn over thema’s die spreken van individuele en maatschappelijke mogelijkheden. De sfeer is ontspannen en tegelijkertijd gevuld met een elektriserende energie. De collectieve geest van de groep beweegt zich enthousiast en vrij onderzoekend van het ene inzicht naar het andere. Ieder aanwezig verheugt zich in het creatieve scheppende krachtenveld dat ontstaat.”