DAGWORKSHOP

Embodiment Coaching

DAGWORKSHOP

Embodiment Coaching

Dagworkshop voor Professionals

Tijdens deze workshop maak je nader kennis met het werken met het autonome zenuwstelsel. Wat kan dit voor jouw praktijk betekenen?

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Holding safe space & het autonome zenuwstelsel
  • De fluïde werking van het autonome zenuwstelsel
  • Triggerstaten en hoe ze te herkennen
  • Regulatie en co-regulatie in de praktijk

We ruimen tijd in voor oefeningen die je de volgende dag al in je eigen praktijk kunt toepassen. Ook is er ruimte voor het werken met concrete praktijkvragen.

Praktische info:
Datum: woensdag 5 juni of donderdag 20 juni 2024
Tijd: 10.00 – 16.00 uur
Locatie: Home of Zen, Arnhem
Investering: € 295,= ex Btw

Ik zorg voor een lekkere en gezonde lunch. Koffie, thee en versnaperingen zijn er natuurlijk ook.

Als mindsetcoach met als focus zelfvertrouwen wil ik meer met het lijf werken. Met ons brein kunnen we onszelf nog dingen wijsmaken, terwijl als ons lijf dit niet accepteert dan blijft het ook niet in ons brein hangen.

Deze workshopdag Embodiment Coaching was hierin enorm leerrijk en gaf me -terwijl ik de basis al had- veel eye openers.

Boeiend om te zien hoe snel ons systeem fysiek reageert op kleine veranderingen in het systeem van een ander en hoe makkelijk we dit in onszelf kunnen leren waarnemen.

Deze dag heeft ook gemaakt dat ik nu opmerk of wat mijn cliënten zeggen embodied is of dat ze enkel uit het hoofd spreken. Hierdoor kan ik ze nog preciezer in hun mindset begeleiden.

De herkenbare voorbeelden en heldere uitleg die Dominique gaf maakte de stof snel te begrijpen en zorgde bij mij voor aha momenten en eigen voorbeelden die ik meteen in mijn coaching kon inzetten.

Het was maar één dag, ik had er gerust een week van kunnen maken. Het smaakt naar meer!

Stef

MindSet Coach

Dominique is een zeer bevlogen en warm mens die weet waarover ze het heeft als het gaat over ons autonome zenuwstelsel. Het is voelbaar dat ze de materie niet alleen kent uit de theorie, maar deze ook al enorm doorvoeld heeft.

Ze vertaalt dan ook moeiteloos, snel en spot-on de theorie naar de praktijk en andersom. Daarmee komt de stof meteen tot leven tijdens het werken met haar. Kortom, ik heb het werken met Dominique ervaren als een voorrecht.

Rian

Coach & Therapeut

“Zeg Dominique, ik wil het werken met het autonome zenuwstelsel toepassen op mijn eigen focusgebied als coach. Kan dat?”

Met regelmaat krijg ik deze vraag. Mijn antwoord is steevast hetzelfde.

“Zeker kan dat. Werken met het autonome zenuwstelsel is niet verbonden aan een bepaald focusgebied. Het is de basis van iedere vorm van begeleiding.”

Ik hoor je denken: “De basis nog wel. Waarom?”

Omdat het werken met het autonome zenuwstelsel een fundamentele laag is van onze communicatie: de communicatie van zenuwstelsel naar zenuwstelsel. Een laag die doorwerkt in alles wat we doen, voelen en denken. Dus ook als we in een verandertraject zitten. Of onszelf beter willen leren kennen. Of een cliënt hierin begeleiden.

En het doet meer.

Doordat we als coaches, trainers en therapeuten leren ons eigen zenuwstelsel -on the spot- te reguleren, versterken we onszelf als safe space voor de ander.

Een stevige safe space creëren én houden: essentieel voor de effectiviteit van ons werk als veranderbegeleider.

Nu kun je je afvragen: “Ja natuurlijk, maar wat heeft het autonome zenuwstelsel hiermee te maken?”

Mijn antwoord is simpel. Alles.

De veiligheidsradar van ons zenuwstelsel scant elke seconde of het zenuwstelsel van een ander veilig is. Dit heeft direct gevolg voor de effectiviteit van ons werk. Geeft de veiligheidsradar van onze cliënt of cursist tijdens een sessie een klein alarmbliepje? Niet erg. Wanneer we het direct helpen reguleren tenminste.

Herhaalt zo’n alarmbliepje zich en doen wij er als coach, trainer of therapeut niets mee? Dan raakt het zenuwstelsel van de ander getriggerd. Met vechten, vluchten of bevriezen als gevolg: van de ene op de andere seconde gaat een positieve houding in de weerstand. Wordt groei iets om te ontwijken. En zijn humor en relativering ineens ver te zoeken.

Even in zenuwstelseltaal: op neurobiologisch niveau gaat ons sociale verbindingssysteem -het systeem in ons dat openstaat voor uitreiken, leren en veranderen- down. En de systemen die verantwoordelijk zijn voor onze verdedigingsmechanismen worden ingeschakeld. Allebei in een nanoseconde en buiten de wil van onze cliënt of cursist om. Simpelweg omdat de veiligheidsradar van zijn autonome zenuwstelsel -zonder dat wij het in de gaten hadden- alarm heeft geslagen.

Werken met het autonome zenuwstelsel: een fundamentele laag van onze communicatie.

Ben jij coach, trainer of therapeut en wil je ervaren hoe deze autonome communicatielaag in jouw praktijk doorwerkt? Dan ben je van harte welkom bij de eerstvolgende dagworkshop.

Afgelopen donderdag gaf ik de eerste dagworkshop Embodiment Coaching aan een groep bevlogen professionals.

Wat een mooie inspiratie- en leerdag was het!

‘Welke psycho-educatie over het autonome zenuwstelsel geeft een goede basiscontext voor mijn cliënt?’

‘Hoe leer ik mijn cliënt om zijn autonome zenuwstelsel zelf te tracken en te reguleren en waar ik zo benieuwd naar ben: hoe ziet skippybalwerk eruit?’

‘Waarom zijn FeltSense, capacity-building en penduleren belangrijk voordat ik begin met skippybalwerk?’

En meer: (we zaten er lekker in)

‘Hoe bouw ik mijn eigen FeltSense op zonder volledig in mijn hoofd te schieten?’

‘Hoe leer ik dit mijn cliënt om zelf te kunnen?’

‘En hoe werkt de staat van mijn FeltSense door in de co-regulatie naar mijn cliënt?’

Ik zei het al: een mooie inspiratie- en leerdag.

De deelnemers gingen naar huis met concrete tips, praktische tools en basisoefeningen om de volgende dag in hun eigen vakgebied te integreren.

En ja, ook met vervolgvragen. Volop zelfs. Welkom in de wereld van het autonome zenuwstelsel 😉

De kaleidoscopische en fluïde werking van ons autonome zenuwstelsel vraagt van ons als veranderbegeleider om meer dan een quick fix en een snelle ‘oh zit het zo’- benadering.

Het vraagt een voortdurend nieuwsgierig willen zijn, een loslaten van welk-resultaat-dan-ook en een open, geduldige en bescheiden groeimindset. Alleen zo kunnen we effectief met dit prachtige, intelligente systeem werken.

Embodiment Coaching: subtiel lichaamswerk vanuit het autonome zenuwstelsel.

Linken, liken of volgen?