The heart is in the face

‘Sorry dat ik te laat ben. Alles komt tegelijk: de verbouwing die uitloopt, een opdrachtgever die moeilijk doet, problemen van de kids op school.’

Ze zucht en gaat zitten, een hand veegt geïrriteerd een loszittende lok weg. Zorgrimpels in een verder strak gezicht, mondhoeken die naar beneden trekken, doffe ogen die ergens anders zijn. Haar online coachingsessie kan beginnen.

We zijn een uur verder: ik vraag haar eens goed naar zichzelf te kijken in de camera. Ogen die glinsteren, een gezonde blos op de wangen, een gezicht dat jaren jonger oogt. Ze lacht, ‘dit is een natuurlijke botox!’ Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Is het werk wat we deden wonderwerk? Nee. Verre van. Deze coachee beoefent FeltSense: een subtiele vorm van lichaamswaarneming die hoofd, hart en lichaam verbindt met concrete situaties. Geen hogere wiskunde, geen spirituele techniek voor gevorderden. Eenvoudigweg met al je aandacht aanwezig zijn in het moment. Eenvoudig? Ja. Makkelijk? Nee. Ons brein is niet gewend om zichzelf langer dan een paar seconden naar binnen te richten. Ze is liever bezig met de buitenwereld, verleden en toekomst.

Terug naar de coachee: de gehaaste kopvoeter die een uur eerder binnenkwam is nu weer een mens uit één stuk. Denkvermogen, creativiteit en relativering zijn weer in de upstand, ideeën over hulp die ze kan inschakelen borrelen omhoog. In zenuwstelseltaal laat dit zien dat haar zenuwstelsel weer stevig in zijn chillzone zit: de Window of Tolerance waarin uitdagingen ontspannen tegemoet worden getreden, waar bereidheid is om van tegenslagen te leren en waar dingen die verkeerd lopen rustig worden aangekeken.

Dit is letterlijk te zien in haar gezicht. Nu haar Window of Tolerance weer actief is, geeft het zenuwstelsel de kleine gezichtspieren opdracht te ontspannen. Ook de stembanden krijgen het signaal tot rust te komen, waardoor haar stem weer de heldere klank krijgt die ze van nature heeft. De blos op haar gezicht is het effect van een weer rustige hartspier en daarmee geactiveerde doorbloeding. De lach in haar ogen het gevolg van weer op gang gekomen geluksstofjes in haar neurobiologie. The heart is -letterlijk- in the face.

Stress, emoties, gedachten – ze hebben direct invloed op je neurobiologie en daarmee op je spieren, weefsels en organen. En andersom: wanneer je interne systeem onder druk staat, zorgt je zenuwstelsel voor bijbehorende gedachten en emoties. Een vicieuze cirkel is in gang gezet.

Wil je eens sparren over hoe FeltSense voor jou kan werken? Bel of mail me, je bent van harte welkom!