The heart is in the face

“Sorry dat ik te laat ben. Alles komt tegelijk: de verbouwing die uitloopt, een opdrachtgever die moeilijk doet en problemen met de kids op school.”

Ze zucht en gaat zitten. Een hand veegt geïrriteerd een loszittende haarlok weg. Zorgrimpels staan in haar strakke gezicht. Haar mondhoeken trekken naar beneden. Doffe ogen die ergens anders zijn kijken me vermoeid aan. Haar online coachingsessie kan beginnen.

We zijn een uur verder. Ik zie ogen die helder glinsteren, een gezonde blos op haar wangen en een gezicht dat jaren jonger oogt. ik vraag haar eens goed naar zichzelf te kijken in de camera. Ze lacht, “dit is een natuurlijke botox!”

Ik had het niet beter kunnen zeggen. Ik vind het altijd weer een klein wonder hoe het gezicht van een coachee na een sessie is veranderd.

Is het werk wat we deden wonderwerk? Nee. Verre van. Deze coachee beoefent FeltSense: een subtiele vorm van lichaamswaarneming die hoofd en lichaam verbindt met concrete praktijksituaties. Geen hogere wiskunde, geen spirituele techniek voor gevorderden. Eenvoudigweg met al je aandacht aanwezig zijn in het moment.

Eenvoudig? Ja. Makkelijk? Nee. Ons brein is niet gewend om zichzelf langer dan een paar seconden naar binnen te richten. Liever dan bezig zijn met dit moment en onze binnenwereld, wil ze naar buiten kijken en bezig zijn met toekomst en verleden.

Binnen Autonoom Leiderschap gebruiken we ons lichaam om onze aandacht naar binnen te richten. Mijn stem begeleidt haar in deze FeltSense oefening. “Voel hoe je voeten allebei op de grond rusten. Neem rustig de tijd om ze allebei evenveel te voelen. Ondertussen adem je rustig vier tellen in… zes tellen uit…“

Via haar voeten op de grond, haar zitknobbels op de stoel en haar rug tegen de rugleuning verplaatst ze gestaag haar aandacht naar binnen. Rustig scant ze haar hartslag, bloedstroom en spiertonus. In een later stadium verfijnt ze haar waarneming naar haar organen en weefsels. Gaandeweg begint haar lichaam te reageren: haar autonome zenuwstelsel kalmeert en keert terug in zijn chillzone. De ontspanning die dit tot gevolg heeft is direct te zien in haar gezicht.

Een uur geleden was deze coachee nog het typische voorbeeld van een gespannen kopvoeter: een hoofd dat krampachtig nadacht met alleen voeten eronder en niets er tussenin. Nu is ze weer een mens uit één stuk. Met haar autonome zenuwstelsel ontspannen in zijn chillzone, zijn haar denkvermogen, creativiteit en relativering weer in de upstand. Ideeën over hulpbronnen die ze kan inschakelen komen spontaan op.

En er is meer veranderd. Nu haar chillzone weer actief is, verandert -ik zei het al- ook haar gezicht. Haar zenuwstelsel geeft haar kleine gezichtspieren opdracht te ontspannen. Ook haar stembanden krijgen het signaal tot rust te komen, waardoor haar stem weer de heldere klank krijgt die ze van nature heeft. De blos op haar gezicht is het effect van een weer ontspannen hartspier en een actieve doorbloeding. En de lach in haar ogen? Het gevolg van weer op gang gekomen geluksstofjes.

The heart is -letterlijk- in the face.

Wil je eens sparren over hoe FeltSense voor jou kan werken? Bel of mail me, je bent van harte welkom!