Reguleren

Terug

Regelmatig krijg ik de vraag: “Dat reguleren van het autonome zenuwstelsel waar jij over schrijft Dominique, is dat hetzelfde als het kalmeren ervan?”

Dit is wat ik dan antwoord: “Ja… en nee.”

Ja, een onderdeel van reguleren is het kalmeren van ons autonome zenuwstelsel. Het inzetten van onze persoonlijke chillertools om ons systeem in het moment te helpen kalmeren wanneer we merken dat het teveel fight/flight arousal opbouwt. Een favoriet calming down liedje bijvoorbeeld, het embodied herinneren van die fijne zonsondergang vorige zomer of een paar minuten naar de wolken kijken.

Én nee. Want reguleren is meer dan kalmeren. Een onderdeel van reguleren is ook het inzetten van onze persoonlijke chillertools om ons systeem juist te helpen activeren wanneer we merken dat het vast raakt in de freeze. Tien jumping jacks doen bijvoorbeeld, of drie keer kort en diep inademen door je neus terwijl je vuisten maakt en je hele lijf aanspant. Of (één van mijn favorieten) even flink schudden en trillen op een a-ritmisch nummer van Steve Reich. Lees je dit en ben je een beelddenker? Graag gedaan 😉

En dit is nog niet alles.

Kalmeren en activeren zijn allebei onderdeel van onze korte termijn stressregulatie. Het reguleren van ons autonome zenuwstelsel gaat dieper en is gericht op de lange termijn.

Wanneer we op de lange termijn onze chillzone en daarmee de veerkracht van ons autonome zenuwstelsel willen vergroten, zullen we moeten leren rustig aanwezig te blijven terwijl de – vaak intense – golven van oude opgeslagen survivalenergie (fight, flight, freeze) in ons systeem opkomen en weer wegebben.

Dit diepere regulatiewerk vraagt om het trainen van onze ‘somatic capacity’: het trainen van onze weefsels, spieren en organen om de fysieke effecten van deze survivalgolven rustig te voelen zonder te hoeven verkrampen. Het vraagt ook om het trainen van onze aandachtsspier zodat we diezelfde fysieke golven rustig kunnen waarnemen zonder er iets mee te hoeven.

Zodat onze chillzone steeds vaker online blijft en wij rustig én vanuit veerkracht onze stappen blijven zetten. Ook wanneer de dingen even anders lopen.

Het reguleren van ons autonome zenuwstelsel gaat dus verder dan alleen het kalmeren ervan.

Wil je voor jezelf ontdekken hoe dit reguleren werkt, jouw somatic capacity trainen en ontdekken wat een gereguleerd en veerkrachtig zenuwstelsel je oplevert? Dat kan!

Voor iedereen die dit voor zichzelf wil leren: op 7 oktober start het jaartraject Autonoom Leiderschap.

Voor jou als coach en therapeut: op 4 september start het basisjaar van de opleiding tot Embodiment Coach.

Voor jou als ondernemer: jaarlijks heb ik vijf individuele trajecten Embodiment Coaching beschikbaar waarin we vanuit jouw autonome zenuwstelsel je ondernemerschap onder de loep nemen én een boost geven. Binnenkort komt er weer een plek vrij. Is die voor jou? Stuur me dan een mail.