Learn to surf the waves of your nerve system
Terug

“Ik heb je nu al een paar keer uitgelegd waarom we het anders gaan doen. Het kan me niet schelen hoe je het regelt, je zorgt maar dat het op tijd klaar is.” Met een ruk draait de projectleider zich om en stevent de kamer uit. In de stilte klinkt de scherpe stem nog na. Zwijgend leunt hij achterover in zijn stoel. Nietsziend staren zijn ogen uit het raam. Zijn hart klopt snel. Malende gedachten blijven onmogelijkheden herhalen. Een beginnende hoofdpijn klopt boven zijn linkeroog.

Een voorbeeld van een getriggerd autonoom zenuwstelsel dat zijn innerlijke storm op een ander ontlaadt en op zijn beurt spanning en storm veroorzaakt. Life as we know it. 

Op het werk, thuis of bij het tankstation waar iemand net eerder dan jij zijn auto bij de pomp zet: je autonome zenuwstelsel is dag en nacht paraat. Het neemt zijn taak ervoor te zorgen dat je overleeft bloedserieus.

Overleven op momenten van gevaar en opbloeien en verbinden in tijden van veiligheid: kort samengevat de biologische taak van dit intelligente systeem. Voortdurend scant het op biologisch niveau of de omgeving en dus ook de ander, veilig is of onveilig. In een nanoseconde reageren je lichaam, gedachten en emoties navenant en schakelen naar verdedigen of verbinden. Bewuste wil of beter weten ten spijt, je autonome zenuwstelsel is de baas in huis. 

Wanneer we deze natuurlijke (en in oorsprong gezonde) beweging van verbinden naar verdedigen en weer terug in onszelf niet leren kennen, zijn we eraan overgeleverd. We stormen -soms letterlijk- door ons leven, anderen omver blazend of juist weggeblazen wordend. 

Emoties van jezelf of de ander kunnen je zomaar overvallen of -aan het andere uiteinde van het gevoelsspectrum- je houdt voelen en daarmee het leven zelf op veilige afstand. 

Of je nu een gevoelsmens bent of meer rationeel bent ingesteld: je hebt er baat bij de natuurlijke golfbewegingen van je autonome zenuwstelsel te leren waarnemen en er rustig in aanwezig te blijven. Zodat ze niet één op één hoeven te worden afgereageerd op je omgeving. Of andersom: te worden weggeslikt en genegeerd zodat ze je systeem gaan belasten en de golven nog hoger maken.

Wat het je voor nu brengt? Rust, helderheid en vriendelijke verbinding met jezelf én de ander. 

Om te beginnen.