Gesneden koek?

Terug

Onze verdedigingsmechanismen herkennen. En laten. Voor ons als coach, trainer en therapeut gesneden koek. Ja toch?

In onze opleiding hebben we immers geleerd onze verdedigingspatronen te signaleren. Hebben we ontdekt waar we gevoelig voor zijn, waar we liever bij wegblijven én wat we -onbewust- op de ander projecteren.

Dat is heel wat zou je zeggen. En het is niet genoeg.

Want wat nu als onze gevoeligheden veel dieper liggen dan we tot nu toe ontdekt hebben? Wat nu als onze triggers -waardoor we van slag raken, het proces in de ander niet meer helder zien of letterlijk niet meer goed kunnen luisteren- gedirigeerd worden door de onbewuste neurobiologie van ons autonome zenuwstelsel? En wat nu als dit stuk van ons zenuwstelsel de baas in huis is. Oók in onze trainingen en coach- en therapiesessies? Wat dan?

Dan moeten we dieper gaan. Dieper leren werken met ons subtiel-fysieke systeem. Dieper leren werken met ons autonome zenuwstelsel.

In de opleiding tot Embodiment Coach werken we daarom met het proces van neuroceptie: de autonome veiligheidsradar van ons zenuwstelsel. Hiermee schat dit intelligente systeem voortdurend risico’s in. Is het systeem van de ander veilig? Een woord, een blik, een zucht. Hoe klein ook, alles wordt geregistreerd. Hierin hanteert deze fijnzinnige radar zijn eigen criteria, meestal gebaseerd op oude ervaringen.

Nu zal ons autonome systeem een klein alarmbliepje zelf reguleren. Even onze schouders ophalen bijvoorbeeld. “Niks aan de hand. All good”. Met een grotere alarmbliep werkt het anders. Deze trigger zorgt ervoor dat ons systeem op eigen houtje in de verdediging gaat. Passende actie wordt in een nanoseconde ingezet: Onze spieren verstrakken, onze adem stokt, ons hoofd richt zich op. En dat niet alleen. Onze stem wordt scherper, de spiertjes rond onze ogen trekken samen en onze kaken worden vierkant. Van het ene op het andere moment is ons lijf klaar om actie te nemen en het gesignaleerde ‘gevaar’ het hoofd te bieden.

En nu komt het: niet alleen ons lijf wordt in paraatheid gebracht. Onze gedachten, emoties en perceptie schakelen automatisch mee en gaan ook vechten, vluchten of bevriezen. Ze gaan uit verbinding en in de verdediging. En wij gaan -zonder dat we het in de gaten hebben- denken, voelen en zien wat nodig is om het ‘gevaar’ het hoofd te bieden. Ineens sluipt een kritische toon in onze stem. Worden we ongeduldig. Of gaan we juist om de dingen heen draaien.

En dit is nog niet alles. Nu treedt het ripple effect van ons autonome zenuwstelsel in werking. De veiligheidsradar van onze client pikt ons geactiveerde verdedigingsmechanisme op. En schiet daardoor ook in de verdediging. Een positieve houding gaat van het ene op het andere moment in de weerstand. Een blik wordt afgewend. Een lichaam wijkt net even achteruit. Ineens voelt de safe space die we samen hebben opgebouwd een stuk minder veilig. Zonder dat we kunnen benoemen waarom.

Nu hoor ik je denken. “Heb ik hier dan geen enkele invloed op?”

Jawel. Niet op het niveau van neuroceptie, onze fysieke veiligheidsradar. Deze werkt onbewust en automatisch. Wel op het niveau waar deze radar in uitwerkt: hoe onze ademhaling, organen en spieren op een alarmsignaal reageren. En onze gedachten en emoties. Deze reacties kunnen we leren waarnemen.

En meer nog. Wanneer we leren welke verdedigingsstaat met welke reactie verbonden is, kunnen we -on the spot- ons autonome zenuwstelsel leren reguleren. Zodat het weer kalmeert en terugkeert in zijn verbindingsstand. En de veiligheidsradar van onze neuroceptie vanzelf weer op standje neutraal komt.

On the spot hè. Dus terwijl we spreken, luisteren en werken met onze cliënten en cursisten. Wel zo effectief. Hoeven onze onbewuste gevoeligheden en verdedigingsmechanismen een goede sessie niet meer in de weg te staan.

Embodiment Coaching: een nieuwe basisvaardigheid voor coaches, trainers en therapeuten.

Ben jij coach, trainer of therapeut en wil jij weten wat Embodiment Coaching voor jouw werk kan betekenen?

Dan ben je van harte welkom in de opleiding. We starten op 4 september. In Arnhem.