Embodiment Coaching: The making of

Terug

“Jarenlang was ik een kopvoeter. Je weet wel: een slim hoofd met ergens daar beneden twee voeten, er zat niets tussen. Althans, niet dat ik voelde.”

Zo begon ik gisteren mijn antwoord op de vraag ‘waarom heb jij Embodiment Coaching ontwikkeld?’

Een slim hoofd met ergens daar beneden twee voeten. Dit kwam mij wel goed uit. Als kind leerde ik over volhouden, discipline en overeind blijven bij tegenkracht. Ik ontdekte dat ‘kaken op elkaar’ en ‘geen krimp geven’ me ver brachten. En ik was er goed in: alles op wilskracht met dat sterke hoofd en gewoon doorlopen met die voeten. Het bracht me naar goed betaald werk. Niks mis mee.

En toch klopte er iets niet: van buiten zag het er stevig en capabel uit, van binnen was het wankel en leeg. Denken en voelen waren twee verschillende werelden, ik was geen mens uit één stuk. En ik had niet in de gaten dat ik mezelf uitputte. Resultaat: twee burn-outs.

Inmiddels was ik de veertig voorbij. Dit móest anders. Wat zag ik over het hoofd? Hoe kwam het dat ik hier nu voor de tweede keer in terecht kwam?

Na een paar rondes graven concludeerde ik dat ik alleen maar nadacht over wat ik deed en geen gehoor gaf aan wat ik voelde. ‘Hoe kan ik wat ik denk en voel vanaf nu wel bij elkaar krijgen’ werd de focus van mijn verdere research.

Een afbeelding van een deel van ons autonome zenuwstelsel gaf de eerste hint: het deel dat ogen en mimiek, stem en oren, brein en hart met elkaar verbindt. Het raakte me. “Dit is het!” Ik hoor het mezelf nog zeggen en kan nu nog mijn blijdschap voelen.

Ik ontdekte dat het autonome zenuwstelsel doorwerkt in alles wat we denken, voelen en doen. En dat niet alleen, het is zó ontworpen dat het ons brein en de rest van ons lijf op een intelligente manier verbindt. Mijn persoonlijke eureka-moment: we zijn ervoor gebouwd om ons denken, onze emoties en ons lijf te verbinden. Het enige wat we hoeven doen is dit systeem in onszelf leren kennen en reguleren. Dan komen ons denken, ons voelen en daarmee ons doen vanzelf op één lijn.

Subtiel lichaamswerk vanuit het autonome zenuwstelsel: de basis van Embodiment Coaching. Hierin combineer ik vijftien jaar studie en teaching in persoonlijk leiderschap, lichaamswerk en mindfulness met mijn persoonlijke ontdekkingstocht.

Een ontdekkingstocht die blijft doorgaan, er is nog zoveel te leren. Mijn leraren kies ik in de hoek van de traumaverwerking: een werkveld waar uiterst zorgvuldig de wisselwerking tussen body, brain en mind onderzocht wordt.

Deze materie vertaal ik naar het leven van jou en mij. Wij allemaal hebben kleinere of grotere overweldigende ervaringen in ons autonome zenuwstelsel opgeslagen. Ervaringen die maken dat we -tegen beter weten in- in een vecht-, vlucht- of bevriesreactie schieten. Vaak weten we niet dat dit een biologische oorzaak heeft en dat we dit kunnen leren reguleren.

Embodiment Coaching: van kopvoeter naar mens uit één stuk.