Hier word ik blij van! Een prachtige neurobiologische momentopname van positieve hechting. Eén van de pijlers van een gezond en veerkrachtig autonoom zenuwstelsel.
Neurowetenschapper Rebecca Saxe presenteerde in 2019 deze prachtige MRI, vastgelegd op het moment dat een moeder haar twee maanden oude zoontje kust.
De kus op het hoofdje van de baby veroorzaakt direct een chemische reactie in de hersenen van de kleine. Dopamine komt vrij (zorgt voor oa een gevoel van vrede en beloning) en oxytocine, verantwoordelijk voor genegenheid en hechting. Het vermindert angst en vergroot vertrouwen. Ook de aanwezigheid van serotonine wordt gesignaleerd. Een neurotransmitter met een stimulerende werking op je geheugen, je zelfvertrouwen, slaap, emotie en eetlust.
De vonken in de MRI kunnen we, kort gezegd, vertalen als gevoelens van genegenheid en hechting. Een teken dat deze baby ervaart dat hij beschermd wordt.
Wat heeft deze momentopname nu te maken met natural empowerment? Hoe meer een baby geknuffeld en gekoesterd wordt, hoe gezonder en veerkrachtiger het later volwassen autonome zenuwstelsel. De fysieke grondslag voor natural empowerment en persoonlijk leiderschap.
Ging de praktijk voor jou net even anders? Als baby, kleuter of later in je opgroeien? Dan kun je (over)gevoelig zijn voor triggers die bij een ander alleen een kort schouderophalen teweegbrengen.
Wil je hier eens over sparren?
Bron: Rebecca Saxe, Olivia Butnariu