De doe-het-zelver
Terug

“Als je vragen hebt dan loop maar binnen hè?” Je knikt en steekt je duim omhoog.

Einde inwerkperiode.

Twee maanden later ben je nog steeds zelf aan het uitvogelen: dossiers, modellen, taakverdeling. Hulp vragen komt niet in je op. Of ja, eigenlijk wel. En je negeert het.

“Ik moet het zelf uitzoeken, dit moet ik kunnen, wat zullen ze wel niet van me denken.” Volkomen logische gedachten – lijkt het. Wat deze ‘doe-het-zelver’ zich niet realiseert, is dat deze gedachten grotendeels voortkomen uit een verdedigingsmechanisme: kwetsbaarheid laat je niet zien want dan komt er een oordeel. De vicieuze cirkel van tanden op elkaar, doorbuffelen en zelf het wiel uitvinden. Soms tot je erbij neervalt of tot de conclusie komt dat die toffe baan toch niet is wat je dacht.

Weten wanneer je hulp nodig hebt en dit benoemen, hierin dichtbij jezelf blijven en reacties van anderen laten bestaan zónder daarin mee te gaan: kwaliteiten die actief zijn als jouw autonome zenuwstelsel in zijn chillzone zit. Dan kun je verbinden zonder jezelf weg te geven, sta je rustig in je kracht én je onvolkomenheden.

De catch: júist een nieuwe situatie triggert het zenuwstelsel uit die chillzone. Het oude vertrouwde voelt op zenuwstelsel-level veilig, het nieuwe niet. In een reflex voel je vervolgens de behoefte jezelf te bewijzen, je groter of kleiner te maken dan je bent. Dit gedrag is het gevolg van een verdedigingsmechanisme dat fysiek verankerd zit in je zenuwstelsel. Op grond van eerdere ervaringen schiet je systeem in een fight-, flight- of freeze-patroon.

Je autonome zenuwstelsel werd in dat eerdere ‘nieuw-moment’ als het ware ingeregeld. Je kreeg een reactie terug die overweldigde: een oordeel, ongeduld of woede. In een reflex sloeg je dicht en wist je niets meer of besloot je je best te doen tot je erbij neer valt. Onbewust reageer je -wanneer getriggerd- nog steeds vanuit deze patronen. Hoe slim, wilskrachtig of wendbaar je ook bent geworden, de biologie van je zenuwstelsel is de baas!

Tijdens de SummerSchool die ik in augustus geef samen met Madelon Backelandt ontdek je wat jouw gedrag, emoties en denkpatronen zijn in jouw chillzone. Je ontdekt door welke triggerpoints je eruit schiet én hoe je jezelf weer terug kan brengen. Een eerste kennismaking met jouw chillzone: jouw Window of Tolerance.