COACHING EN HET AUTONOME ZENUWSTELSEL (1)
Terug

Waarom wil je als coachend professional kennis hebben over het autonome zenuwstelsel?

In de opmaat naar de nieuwe Coachopleiding ga ik hier wekelijks op in. Thema’s als weerstand, stress, piekeren, uitstelgedrag, grenzen, perfectionisme en overdreven verantwoordelijkheidsgevoel – allemaal komen ze in deze cyclus aan bod en allemaal komen ze voort uit de staat van het autonome zenuwstelsel. Heb jij een thema wat je graag besproken ziet? Laat het me weten.

Deze keer: veiligheid.

Het eerste wat we leren als coachend professional is het creëeren en houden van een veilige ruimte. Dit vraagt grondige kennis van de werking van het autonome zenuwstelsel. Van je client én van jezelf.

Op fysiek, onbewust niveau scant het autonome zenuwstelsel van moment tot moment de omgeving op signalen van veiligheid of onveiligheid. Dit zit in onze biologie ingebakken. In een nanoseconde schakelt het -wanneer het signaal veilig wordt gegeven- naar verbinden of naar verdedigen bij het signaal onveilig.

Wanneer een verdedigingstand op biologisch niveau actief wordt, vermindert -letterlijk- je luister-, leer- en onderscheidingsvermogen. Je brein is niet meer in staat helder te denken. Je zintuigen nemen zonder dat je het beseft in toenemende mate waar door een lens van verdedigen.

En dat niet alleen. Een verdedigingsreflex in het zenuwstelsel van de één zorgt voor een signaal van onveiligheid bij de ander. Het triggert daarmee direct verdediging: de verbinding die jij en je coachee geduldig hebben opgebouwd komt onder druk te staan of wordt onbedoeld verbroken. Verdergaan heeft geen zin, eerst moet deze veiligheidsbreuk hersteld worden. Dit vraagt subtiel autonoom zenuwstelsel-werk. 

Voor nu: wanneer jij als coach je eigen subtiel-fysieke, emotionele en mentale verdedigingssignalen kent én deze in jezelf kan reguleren, kun jij je eigen biologische verdedigingscyclus in de kiem doorbreken.

Wanneer je daarnaast de eerste subtiele verdedigingssignalen in je coachee leert herkennen, kun je -vanuit je eigen gereguleerde staat- de ander helpen zijn of haar eigen systeem te reguleren.

Nog beter: dan kun je de ander leren deze multilevel verdedigingssignalen in zichzelf te herkennen en deze vervolgens zélf te reguleren.

Alles om op neurobiologisch niveau de basisvoorwaarde voor een ontspannen leeromgeving te versterken: een ervaring van veiligheid.

Wil je hier meer over leren en dit integreren in jouw coachpraktijk? Neem dan een kijkje bij de Coachopleiding 2022.