COACHING EN HET AUTONOME ZENUWSTELSEL (2)
Terug

“Wanneer jij als coach je eigen subtiel-fysieke, emotionele en mentale verdedigingssignalen kent én deze in jezelf kan reguleren, kun jij je eigen biologische verdedigingscyclus in de kiem doorbreken.”

Een stukje uit mijn blog van afgelopen week. Verdedigingsmechanismen herkennen? Gesneden koek. Of toch niet?

Als coach heb je geleerd je verdedigingspatronen te signaleren. Je hebt ontdekt waar je gevoelig voor bent, waar je liever bij wegblijft en wat je -onbewust- op de ander projecteert.

Wat in nagenoeg iedere coachopleiding echter over het hoofd wordt gezien, is de cruciale rol van je lichaam hierin. 

Wat nu als je gevoeligheden veel dieper liggen dan je tot nu toe ontdekt hebt?

Wat nu als de triggerpoints waardoor jij niet meer helder ziet, van slag raakt of uit contact gaat, gedirigeerd worden door de onbewuste neurobiologie van je autonome zenuwstelsel?

Via het proces van neuroceptie, de fijnzinnige radar van je lichaam, schat jouw autonoom zenuwstelsel van moment tot moment risico’s in. Bij signaal ‘onveilig’ verandert het acuut zijn staat én onderneemt het in zijn ogen passende actie: Je maag trekt samen, je romp verstrakt, je adem stokt.

En dat niet alleen.

Je stem klinkt net even wat scherper, de spiertjes rond je ogen trekken fractioneel samen, je kaken worden een tikje vierkant. Allemaal in een nanoseconde. En ook nog eens zonder dat jij je bewust was van de subtiele gevaarsignalen die jouw autonome zenuwstelsel als reden hiervoor oppikte!

Sterker nog, tot op dit moment is dit fysieke signalerings- en reactieproces volledig automatisch en onbewust. Jouw fysieke radar signaleerde gevaar en nam vanuit zijn overlevingsstandpunt passende actie, zonder dat jouw denkbrein er notie van had. Zonder dat je het in de gaten hebt, ben je op subtiel niveau aan het verdedigen in plaats van verbinden.

Ben je nu helemaal overgeleverd aan dit onbewust opgestarte verdedigingsproces?

Nee.

De neuroceptie werkt uit op je gedachten, emoties, ademhaling, spieren, weefsels en organen. Jouw zintuigen zijn hierdoor in staat een subtiel geactiveerde verdedigingsstaat te herkennen. Dit subtiele waarnemen maakt gebruik van het fysieke proces van interoceptie. En precies deze fijnzinnige kwaliteit van zelfwaarneming kun je trainen.

Zodat je haar in het moment kan inzetten terwijl je spreekt, luistert en in verbinding bent. Terwijl je helder nadenkt, de ander waarneemt en voor jullie beiden een veilige ruimte houdt.